top of page
Ara
  • Dyt. U. Begüm ÖZTÜRKLER

SINAV ÖNCESİ BESLENME


SINAV ÖNCESİ BESLENME

Hiçbir besin başarıyı tek başına etkileyemez fakat doğru beslenme, rahat ve açık zihinli olmaya yardımcı olacaktır. İlk olarak sınavdan önceki akşam tüketildiği takdirde sınav günü rahatsızlık yaratabilecek bazı besinlerden bahsedelim. Bunlardan ilki gaz yapıcı besinlerdir.

Gaz yapıcı besinler; kurubaklagiller,lahanagiller, karnabahar, pırasa, brokoli, kuşkonmaz, enginar, gazlı içecekler, süt, kavun, karpuz, kiraz, çok soğuk ve sıcak besinler şeklinde sıralanabilirler. Gaz sıkıntısı yaşamamak için yemek yavaş yenmeli ve bol bol çiğnenmelidir.

Gaz yapıcıların dışında daha önce denenmemiş veya dışarıda satılan besinlerin de tüketilmemesi gerekir. Bu besinler, hazımsızlık,zehirlenme veya bağırsak düzeninde bozulma gibi istenmeyen durumlara sebep olabilir. Mümkünse az yağla pişirilmiş hafif bir ev yemeği tercih edilmesi uygun olacaktır.

Stresli zamanlarda bazı kişiler tatlı tüketimini abartır. Aşırı tatlı tüketiminin bağırsak hareketlerini bozabileceği unutulmamalıdır. Sütlü veya meyveli hafif tatlılardan 1 porsiyon tercih edilebilir.

Rahat bir uyku için uykudan 3-4 saat önce kafein içeren kahve, çay, kola gibi içeceklerin tüketimi kesilmelidir. Onlar yerine ıhlamur, melisa, papatya, adaçayı gibi rahatlatan bitki çayları tüketilebilir.

Kahvaltı yapılmadan girilen sınavda ilerleyen saatlerde dikkatsizlik, yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve mümkünse evde aile ile birlikte yapılmalıdır. Sınav sabahı özellikle zeytini ve reçel, pekmez gibi tatlıları aşırı tüketmemek gerekir. Çünkü zeytin tuzlu olduğunda susama hissini artırır. Reçel, pekmez, çikolata ise tek başına aşırı tüketildiğinde kan şekerini hızlı bir şekilde yükselterek uyku, gevşeme ve dikkatsizlik hali yaratır. Yumurta ve tam buğday unundan yapılmış ekmekler uzun süre tokluk sağladığı için sınav sabahı kesinlikle kahvaltıda yerini almalıdır. Ceviz dikkatin toplanmasında yardımcı olabilir.

Sınav öncesi, son akşam yemeği ve sabah kahvaltısında aşırı derecede titiz davranarak çok büyük değişiklikler yapmak da gereksiz stres yaratacaktır. Bu nedenle yazımda bahsettiklerime dikkat ederek doğru beslenme sınırları içinde kalıp her zamanki beslenmenize yakın beslenmeniz en iyi sonucu verecektir. Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim.

Dyt. Utku Begüm ÖZTÜRKLER


54 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Göz Kanseri Nedir ?

Göz kanseri nedir? Göz çevresi dokularda, göz kapaklarında, gözün içerisinde yer alan yapılarda, iris olarak adlandırılan gözün renkli bölümünde, ağ tabaka olarak da bilinen retinada ve retinanın altı

Over (Yumurtalık Kisti) Nedir ?

Over nedir? Rahmin iki yanında yer alan, görevleri yumurta üretmek ve kadın cinsiyet hormonu salgılamak olan overler, halk arasında yumurtalık olarak da adlandırılan bir çift organdır. Her menstruasyo

Obezite

OBEZİTE NEDİR? Obezite ya da halk arasında bilinen adıyla şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezite, besinlerle al

bottom of page