top of page
Ara
  • Uzm. Dr. Yeşim KARA

21 Eylül: Dünya Alzheimer Günü


Alzheimer hastalığı, bellek, düşünce ve dil becerilerini ve en basit görevleri yerine getirme becerisini etkileyen ilerleyici bir beyin bozukluğudur. Demansın en yaygın sebebi Alzheimer hastalığıdır. Demansın kendisi bir hastalık değil, hafıza kaybı, yargı kaybı ve diğer entelektüel fonksiyonlar gibi belirtileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Alzheimer hastalığı demansa neden olabilir.

Alzheimer hakkında bilmediğimiz çok şey var

yaşlılığın getirdiği diğer hastalıkların önceliği sebebiyle göz ardı edilmemesi gereken, bununla birlikte genel olarak ölüm sebepleri arasında altıncı sıraya yerleşmiş bir hastalıktır. İlk kez Dr. Alois Alzheimer tarafından tanımlanmıştır. Hastası Auguste D.'de ilk muayene sırasında ilerleyici zihinsel bozukluklar (hafıza, kavrama, konuşma ve yön bulma bozukluğu), işitsel halüsinasyonlar, hezeyanlar ve belirgin davranış bozuklukları saptamıştır. Daha sonra bu hastayı 1906 yılında ölene kadar yaklaşık 5 yıl boyunca izlemiştir. Hastanın ölümünden sonra yapılan otopside beyinde anormal kümeleşmeler, plaklar ve lif yumakları saptamıştır. Bugün beyindeki bu yumaklar ve plaklar alzheimer hastalığının beyinde oluşturduğu ana değişiklikler olarak kabul edilmektedir. 1931'de hücreleri 1 milyon kez büyüten elektron mikroskopu keşfedildi. Bu buluş, bilim insanlarının beyin hücrelerini daha ayrıntılı bir şekilde incelemelerine izin verdi. Bugün alzheimer ile ilişkili olabilecek neredeyse 20 gen bozukluğu tanımlanmıştır. Tüm dünyada alzheimer hastalığını önlemek, hastalık hakkında toplumu bilinçlendirmek, hastalığın tedavisi konusunda araştırma çalışmalarına destek vermek amacıyla 21 Eylül, Alzheimer Günü olarak anılmaktadır.

Her bireyin hastalığı sunuş şekli farklıdır, yine de alzheimer hastalığının ortak uyarı işaretleri vardır:

• Hafıza kaybı, özellikle son olaylar, isimler, yerler ve diğer yeni bilgiler

• Zaman ve yer hakkında karışıklık

• Diş fırçalama gibi tanıdık görevleri tamamlamak için mücadele etmek

• Uygun kelimeleri bulmakta zorluk çekme

• Yargılama durumundaki zorluklar

• Ruh hali ve kişilik değişiklikleri

Alzheimer hastalığı önlenebilir mi?

Bu konuyla ilgili kesin veriler yok. Bununla birlikte uzmanlar alzheimer hastalığının yaş, çevresel koşullar, yaşam tarzı ve var olan diğer tıbbi durumlar gibi faktörler arasındaki karmaşık ilişkilerden kaynakladığı konusunda hemfikir.

Yaş ve genetik faktörler gibi bazı risk faktörlerini değiştirmek için kişinin yapabileceği birşey yokken, bu alanlardaki araştırmalar risk altındaki bireyleri tespit ederek hastalığı önleme konusunda yeni yollar aramaktadır.

Ne yapabilirsiniz?

• Düzenli ve dengeli beslenin

• Kaliteli uyku uyuyun

• Beyninizi aktif tutun

• Spor yapın

• Stresten mümkün olduğu kadar arının.

• Hipertansiyon, diyabet kalp hastalığı gibi beyin damarlarınızın sağlığını bozabilecek ek hastalıklarınızı önlemek için sağlık kontrollerinizi aksatmayın.

56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Göz Kanseri Nedir ?

Göz kanseri nedir? Göz çevresi dokularda, göz kapaklarında, gözün içerisinde yer alan yapılarda, iris olarak adlandırılan gözün renkli bölümünde, ağ tabaka olarak da bilinen retinada ve retinanın altı

Over (Yumurtalık Kisti) Nedir ?

Over nedir? Rahmin iki yanında yer alan, görevleri yumurta üretmek ve kadın cinsiyet hormonu salgılamak olan overler, halk arasında yumurtalık olarak da adlandırılan bir çift organdır. Her menstruasyo

Obezite

OBEZİTE NEDİR? Obezite ya da halk arasında bilinen adıyla şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezite, besinlerle al

bottom of page