Çocukluk çağı, hayat boyu sağlıklı alışkanlıkları geliştirmek için çok özenli ve kıymeti bilinmesi gereken bir zamandır.
Evet, siz anne - baba olacağınızı öğrendiğiniz andan itibaren en başta sağlıklı yaşamaya odaklanıyorsunuz, doğacak bebeğinizin sağlığı ile ilgili yeteri kadar endişe duyup doktor kontrollerinizi aksatmıyorsunuz...
Mükemmel başlangıçları onun hayatının her noktasına nüfuz edin;
bebeğiniz dünyaya geldikten sonra onunla geçireceğiniz her an, sağlıklı geleceğine yatırımlar yapmanız için çok çok değerlidir.
Çocukluk çağında obezite tüm dünyada tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2014 yılında dünyada 41 milyon çocuk normalin üstü ve obez sayılabilecek kilolara ulaşmış durumdadır. Sanayi tipi beslenme tarzı, gelişen teknoloji ile birlikte daha hareketsiz, tv, pc, tablet, telefon farketmez; ekran başında büyüyen çocuklar, diğer yandan da gelişmekte olan ülkelerde sağlıklı besleyici gıdaya ulaşmadaki zorluklar sebebiyle yıllar içinde bu durum daha vahim boyutlara ulaşacaktır. Artık sadece Amerika gibi gelişmiş ülkeler değil gelişmekte olan ülkelerde de çocukluk çağı obezitesi çığ gibi büyüyor. Obez çocuklar, başta diyabet olmak üzere kalp hastalıkları, astım, uyku bozuklukları, uyku apnesi, eklem ağrıları ve bozuklukları, kabızlık, reflü gibi mide barsak hastalıkları, psikolojik problemler, yaşıtları arasında alay ve tacize maruz kalma, ilerleyen yaşlarda üreme sistemi ile ilgili bozukluklar gibi birçok sorunla karşı karşıya kalıyorlar.
Çocukluk çağında obezite yaş seçmez. 5 yaş altı obez çocuk sayısında ciddi anlamda artış olduğu yine Dünya Sağlık Örgütünün 2016 raporunda açıkça belirtilmiştir. Bu, çocukların suçu değildir. 2 yaşındaki çocuğunuzun obez ve hareketsiz olması, aşırı yeme bozukluğu olması onun suçu değildir. Obezite ile mücadele konusunda hepimiz sorumluyuz; bundan hiçbirimiz muaf değiliz.
1. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılması aile hayatınızın ayrılmaz bir parçası olsun.
2. Okulların sağlıklı beslenmeyi teşviki çok çok önemlidir. Okul yemekhanelerinde, okul kantinlerinde albenili rafların ne kadar sağlıklı olduğuna yarın bir de bu gözle bakın, lütfen bunların düzenlenmesi için ilk adımı siz atın.
3. Abur cubur reklamlarında ön planda kimlerin rol aldığına bir bakın, çocuklarımıza neyi nasıl aşıladığımızı anlayacaksınız.
4. Bilgisayar, tablet, cep telefonu oyunları, videolar başında geçirilen hareketsiz zamanlar yerine çocuğunuzla nefes alın. Spor, spor, spor.
5. Güvenli yürüyüş yollları, güvenli bisiklet yolları için çok iyi toplu taşıma sistemleri ve şehir planlaması gerekir. Çocuk oyun alanları, parklar, spor tesisleri gibi mekanları kapalı alışveriş merkezlerine tercih edin.